ناحیه شهرستان نراق


گازرسانی شهر ستان نراق

گازرسانی به این شهر از سال 1371 شروع و در سال 1372 به بهره برداری رسید- طول شبکه توزیع حدود   19 کیلومتر از نوع  فولادی و  پلی اتیلن به شرح ذیل می باشد :
شبکه فلزی با سایز 6 اینچ به متراژ  47/3484 متر
شبکه فلزی با سایز 4 اینچ به متراژ 23/1837 متر
شبکه فلزی با سایز 2 اینچ به متراژ 58/11500 متر
شبکه پلی اتیلن با سایز  160 میلی متر به متراژ 80/2085 متر
شبکه پلی اتیلن با سایز  63 میلی متر به متراژ 3/314 متر
جمعا میزان شبکه گذاری در شهر نراق  به میزان 19222 متر می باشد.

مشخصات کلی ایستگاه ها و شبکه  گذاری گاز در شهر نراق:
ایستگاه CGS/TBS ترکیبی با ظرفیت 5000 متر مکعب در ساعت    1
ایستگاه میترینگ                    2
ایستگاه CPS                           1
تعداد انشعابات 717 عدد
تعداد مشترکین 1176
مشترکین عمده  1- دانشگاه آزاد نراق   2- CNG  نراق   3- شرکت بلور آب


اداره گاز نراق از لحاظ سازمانی تحت پوشش اداره گاز ناحیه دلیجان می باشد .
آدرس وشماره تلفن :
نراق خیابان امام  خمینی جنب آتش نشانی
- شماره تلفن :  08664462888 و 194

معرفی شهرستان نراق:


شهر نراق در 15 کیلومتری مسیر دلیجان به کاشان واقع شده دارای طول جغرافیایی 50 درجه و 40 ثانیه و عرض 33 درجه و 59 ثانیه و ارتفاع یکهزار وششصدو پنجاه متری 1650 از سطح دریا می باشد از سال 1339 به بعد با تاسیس شهرداری از نظر تقسیمات کشوری شهر محسوب گردید. شهر به علت محاصره  از سه طرف توسط کوهها دارای آب و هوای کوهستانی است.از طرف شمال به کوه ال و از طرف مغرب در 18 کیلومتری به شهر دلیجان و ازطرف جنوب به روستای  سینقان  و از طرف شرق در 22 کیلومتری به مشهد اردهال ، 40 کیلومتری به نیاسر و در 70 کیلومتری  به  کاشان منتهی می گردد وسعت شهر حدود هفتاد کیلومترمربع و میزان  بارندگی در سال تقریبا 200  میلی لیتر می باشد. محاصره کوههای بلند و ارتفاع زیاد از سطح دریا آب و هوای معتدل کوهستانی مطلوبی را در نراق یجاد کرده است چشمه ها و قنات های موجود در دامنه کوههای مذبور طراوت خاصی را به شهر بخشیده است بطوریکه در فصل تابستان مسافران زیادی را از شهرهای هم جوار به این سمت می کشاند .  تا از باغات و مناطق خوش آب و هوای نراق استفاده کنند مهمترین مزیت این مناطق این است که محیط طبیعی آن بصورت دست نخورده باقی مانده است.

                                                                                                  

بارندگی در اوایل فصل بهار در حومه شهر و باغهای اطراف زیبایی خاصی را به محیط می بخشد . رویش گلهای وحشی(شقایق) از این جمله می باشد. به خاطر تنوع آب و هوایی ، تنوع خاصی در پوشش گیاهی بخصوص از نوع وحشی و دارویی آن نیز وجود دارد. گل بابونه ، گل ختمی ، گل گاوزبان ، بنفشه ،  آویشن ،  شاه تره ، زرین گیاه ، پودنا ، کتیرا ، باریج ، کرفس کوهی ، بادیان ، بومادران  و غیره را می توان نام برد
چگونگی شکل گیری نراق :آنچه از مطالعه تاریخ به دست می آید نشان می دهد شهر نراق به شکل امروزی شهری است که بعد از اسلام به وجود آمده است و این نظریه گرفته شدن نام نراق از حروف در هم ریخته قران را هم به نوعی  تاییدمی کند . قبل از اسلام ساکنان این منطقه در هفت مرکز جمعیتی به صورت پراکنده زندگی و تنها برای مراسمات و نیایش گرد هم جمع می شده اند . این هفت منطقه عبارتند از:
 1 – گرینان ( ابتدای جاده جاسب در گردنه نراق )
 2 – بیدشک علیا
 3 – بیدشک سفلا
 4 – کندقه
5- منظریه ( بالاتر از دانشگاه شمال جاده )
6 – شریف آباد و شمس آباد  ( منطقه کنونی شهرک فاضل )
7 – در چاله سرخ  تا کوه درزو ( منطقه پا چنار قاضی )
  اما با مطاله تاریخ قم و کاشان این موضوع به دست می آید که  بعد از ورود اسلام به ایران  تعدادی از اشعریون قم و کاشان  که اصالتا از اعراب اهل یمن می باشند در اواخر قرناول هجری و اوایل قرن دوم  هسته اولیه شهر نراق به شکل امروزی در منطقه محله سفلی به محوریت مسجد امام حسن ( ع)را  شکل می دهند .

 ساکنان شهر نراق که قبل از اسلام اقوام گبر ، آتش پرست وبه دین زرتشت اعتقاد داشته اند یکی از عبادت گاه های خود را در همین مکان فعلی مسجد امام حسن قرار داده که بعد از ورود اسلام به ایران و تاثیر اشعریون پیرو امامت و ولایت از همان ابتدا به مذهب شیعه روی آورده  و ظاهرا به لحاظ تقدس مذهبی که این مکان در نزد ساکنان داشته است.  بنای مسجد امام حسن را بر روی آتشکده موجود احداث نموده اند . بسیاری از کارشناسان باستان شناسی با دیدن فرم و شکل و جهت احداث بنا این نظریه راارائه نموده اند که این مکان در ابتدا مسجد نبوده و معماری آن به قبل از اسلام و به معماری دوره ساسانی بر می گردد .

تقسیمات شهر نراق از نظر مناطق :
شهر در حال حاظر به پنج منطقه شهری تقسیم شده است . 1 – منطقه بافت قدیم 2 – منطقه بهداری 3 – منطقه نراق نو 4 – منطقه شهرک فاضل 5 – منطقه دانشگاه آزاد اسلامی
جوزقند سوغات انحصاری شهر  نراق :
این روزها زنان نراقی در حال ساخت  یکی از گرانترین سوغات شهر می باشند . با شروع فصل پائیز  پشت بام های شهر شاهد سبد های است که زنان برای عمل آوری جوزقنددر معرض آفتاب از آن استفاده  می کنند .  این سوغات نوعی شیرینی است که به طرز خاصی توسط دستان  هنرمند زنان  و دختران نراق  برای پذیرایی از میهمانان ویژه  بخصوص ایام عید آماده  می شود .
طرز ساخت این محصول بدین گونه است که نوعی هلوی محلی به نام ((الگ)) را پوست کنده در معرض آفتاب  قرار می دهند تا نیمه خشک شود، بعد از چند روز آفتاب خوردن هسته آن را خارج کرده و به جای آن مخلوطی از آرد مغز بادام ، گردو ، شکر، هل و بعضا آرد نخودچی قرار داده و درب آن را می بندند . بعد از چند روز دیگر آفتاب خوردن و خشک شدن  آنها را به وسیله سوزن با یک  رشته نخ به شکل دانه های تسبیح  به هم متصل نموده  و  آنرا در محل خشک و خنک برای مصرف آجیل شب عید و ایام زمستان ذخیره می نمایند .این محصول  مقوی و دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است تا جایی که بعضا در شرایط سخت  از آن به عنوان  یک وعده غذایی استفاده می نمایند . متاسفانه  در سالیان اخیر به لحاظ عدم حمایت از این سوغات منحصر به فرد شهر نراق، ساخت آن رونق گذشته خود را از دست داده است و انتظار می رود مسئولین با برنامه ریزی مناسب زمینه احیاء این محصول ارزشمند را فراهم نمایند. مادران نراقی لازم است در کنار آموزش های خانه داری   روش عمل آوری  این محصول را که نسبتا سخت هم است  به دختران خود آموزش دهند  تا شاهد حفظ این  میراث ارزشمند باشیم و نسل های آینده  ما هم طعم خوش این محصول را  بر سر سفره آجیل خود حس نمایند .